Willibrord (7 november)

De heilige Willibrord (658-739) stichtte vele kerken, kloosters en vestingen. Willibrord is van Angelsaksische afkomst. Zijn naam betekent “onder de bescherming van de hoogste god” Hij werd geboren in Northumbria in Noord-Engeland. Als 7-jarige werd hij door zijn ouders naar het benedictijnenklooster van Ripon gebracht. Op 20-jarige leeftijd vertrok hij naar Ierland in het klooster van Rathmelsigi.

Na zijn priesterwijding trok Willibrord samen met 11 gezellen in 690 de Noordzee over om de Friezen te kerstenen. De 12 missionarissen arriveerden bij Katwijk aan Zee. Van daaruit volgden zij de Rijn naar Wijk bij Duurstede en vonden daar Pepijn II, hofmeier (=hoofd van de hofhouding) van de Frankische koning Clovis II. De christelijke Pepijn had eerder de oorlog gewonnen van de heidense Friezenkoning Radboud. Onder bescherming van Pepijn was Willibrord in staat om het evangelie aan de heidenen te verkondigen.

Willibrord reisde in 695 naar Rome, waar Sergius I hem zijn zegen en steun verleende. De paus wijdde Willibrord tot aartsbisschop van de Friezen en gaf hem de naam Clemens. Zijn bisschopszetel vestigde Willibrord in Utrecht. Willibrord kreeg van de Frankische adel die hem steunde de Villa Echternach in Luxemburg. Van deze villa maakte Willibrord een abdij. Echternach werd het kloppende hart van de missie onder de Friezen.

Na de dood van de Frankische koning Pepijn II in 714 was het voor Willibrord niet meer mogelijk om in de noordelijke streken zijn verkondiging voort te zetten. Radboud, de heidense Fries, heroverde al plunderend een groot gebied op de Franken. Nadat koning Karel Martel in 715 Radboud verslagen had, vertrok Willibrord samen met de heilige Bonifatius toch weer naar het Noorden. Hij zou zelfs in Denemarken geweest zijn.

Op 7 november 739 stierf Willibrord in de abdij van Echternach. Paus Pius XII riep hem in 1939 uit tot patroon van de Nederlandse Kerkprovincie. De liturgische gedachtenis op 7 november wordt in Nederland als hoogfeest gevierd. De zondag rond 7 november heet Willibrordzondag.

Bron van tekst: KRO
Bron van foto: standbeelden.vanderkrogt.net