Maria van de Rozenkrans (7 oktober)

Rond 1570 bedreigden de oprukkende Turken het christelijke westen. Met de grootst mogelijke moeite wist paus Pius V († 1572; feest 5 mei) de christenstaten te bewegen de krachten te bundelen en een gezamenlijk leger op de been te brengen. Zo voer op 7 oktober 1571 een Spaans-Italiaanse vloot, onder leiding van Don Juan van Oostenrijk († 1578) de Turken tegemoet voor een beslissend treffen. Deze zeeslag is de geschiedenis ingegaan als de Slag bij Lepanto (= het huidige Navpaktos, ten noorden van de Griekse stad Patras aan de Golf van Korinte).

Intussen had de paus de christenen opgeroepen het gebed van de heilige rozenkrans te bidden en daarbij Maria’s voorspraak af te smeken. Als de christenen zouden winnen – zo beloofde hij – zou hij een officieel feest van de rozenkrans instellen. En zo geschiedde. De Rozenkrans wordt in vele kerken regelmatig gebeden. Een gezongen Rozenkrans is uitzonderlijk te noemen.

Dit gaat gebeuren op 7 oktober om 17.00 in de St. Josephkerk!

10×5 Ave Maria’s zullen gezongen worden. En de bedoeling is dat ook de bezoekers de mogelijkheid krijgen de melodieën gaandeweg mee te zingen!