Nog geen reacties

In de voetsporen van Franciscus van Assisi

door Ben Schutte

Van 28 april t/m 6 mei ben ik met ons bisdom op bedevaartreis naar Assisi geweest. Dit was voor mij een zeer inspirerende reis, waarbij mijn kennis over de St. Franciscus alleen maar meer verrijkt en uitgebreid werd. Ik koos ervoor om met mijn reis- en kamergenoot Walter Buts de 9-daagse busreis te gaan maken, terwijl de meeste van onze medepelgrims voor de 6-daagse vliegreis kozen. Op de heen- en terugreis zijn we gestopt om in Duitsland en Oostenrijk een eucharistieviering te doen, verzorgd door onze eigen “reispastoor” Rafaël Ojeda Ruiz de Luna.

Eenmaal aangekomen in Italië hadden we daar een overnachting in Bologna. De volgende dag reisden we door naar Perugia, alwaar we eerst een eucharistieviering hadden in de kathedraal. Verder kregen we die middag vrije tijd, om deze middeleeuwse stad te mogen verkennen. Het mooie weer nodigde uit om ergens op een terras cappuccino te gaan drinken en/of te gaan lunchen, genietend van de mooie panorama’s. Typerend voor Umbrië en Toscane zijn de daar veelvoorkomende cypressen en parasolbomen, die in de heuvelachtige landschappen staan.

Eenmaal in Assisi aangekomen hadden we dagelijks heilige Missen met onze bisschoppen, opgeluisterd met prachtige gezangen door het kathedrale koor van de St. Bavo.

Na de heilige missen gingen we diverse heiligdommetjes aandoen in verschillende plaatsen, zoals in Spoleto, Gubbio, La Verna en San Damiano. Zo kregen we van onze gids een rondleiding door Assisi. Na de rondleiding was er een middeleeuws schouwspel op de straten te zien. Veel mensen in middeleeuwse kledij, die daar opvoeringen deden als ridders, jonkvrouwen, soldaten en boogschutters, in een rondtrekkende stoet, onder luid tromgeroffel en schetterende bazuinen.

St. Fransciscus was, net als de heilige Clara, van zeer rijke afkomst. Beiden  kozen op jongvolwassen leeftijd voor een radicaal leven van heiligheid en soberheid, een zeer ascetisch leven van gebed, soberheid, vasten, kuisheid en armoede. We traden als pelgrims letterlijk in de voetsporen van St. Franciscus.

Alle plaatsen, waar hij kerkjes en gemeenschappen heeft gesticht, hebben we aangedaan. Een keiharde werker, die zich, uit liefde en passie voor Onze Lieve Heer, heeft afgebeuld, om het evangelie te verkondigen en goede werken te doen. Hij was een groot bewonderaar van de natuur en een dierenvriend.

Franciscus heeft als hoofd van de minderbroeders in zijn tijd al een orde gesticht van zo’n 500 Franciscanen en droeg het stokje 2 jaar voor zijn dood over aan broeder Elias Bombarone.

Door het zware ascetische leven, wat hij geleid heeft, is hij maar 44 jaar geworden. Hij heeft 2 jaar voor zijn dood stigmata gekregen. Het was voor mij een zeer geslaagde bedevaart, die ik ook deels als een vakantie beschouwde.

Reacties zijn gesloten.