II De JOSEPHKERK bestaat dit jaar 175 JAAR

Door een lid uit de jubileum commissie ‘175 jaar St. Joseph’

En heeft een bijzonder orgel onder haar dak.

Voor een leek is menig orgel bijzonder. Ik herinner me nog hoe ik dóór het Willibrordorgel liep, vlak voor het in Amsterdam werd afgebroken en jaren later in de nieuwe Bavo werd geplaatst. Grote pijpen, heeeele grote pijpen, kleine pijpen, heeeele kleine pijpen. Imposant, dat was het.

Ons huidig orgel, gebouwd door Adema, is niet het eerste maar inmiddels het derde. Het dateert uit 1907 en is verschillende keren uitgebreid en gerestaureerd, de laatste keer nog maar enkele jaren terug.

Wie na de H. Mis achterom kijkt, dan mag dat wel even, hoort niet alleen de enorme variatie die het orgel biedt maar ziet tussen de spijlen van de balustrade ook het rappe voetenwerk dat erbij komt kijken.

Het orgel lag aan de basis van menig radio-opname en in modernere tijden van menig CD. Hendrik Andriessen bespeelde het tot hij in 1934 werd opgevolgd door Albert de Klerk.

Deze bleef decennia lang de organist van de Joseph en werd na zijn overlijden opgevolgd door Gemma Coebergh. Gemma Coebergh is alom gewaardeerd voor haar virtuoze spel, haar improvisaties waarbij ze vaak inspeelde op wat de Pastoor in de preek had aangestipt, het brede spectrum dat ze na de Hoogmis ten gehore bracht. Op 8 april j.l. heeft Gemma het stokje doorgegeven op aan Erik-Jan Eradus. Ook Erik-Jan heeft in zijn presentatie concert laten horen dat improviseren hem niet vreemd is en dat hij ook deze kunst verstaat. We mogen ons gelukkig prijzen met een zo’n rijke traditie van kerkmusici.