Nog geen reacties

Diaconale zondag, Voedselbank

door Paul Verhoef

Het Diaconale weekend staat dit jaar in het teken van de nieuwe ontwikkelingen bij de Voedselbank Haarlem en omstreken. De Voedselbank is nu aan de Oostvest 54, vlakbij de Amsterdamse Poort. Vanuit dit centrum kan deze vrijwilligersorganisatie wekelijks met hulp van 120 vrijwilligers en via 10 uitdeelpunten in de regio ongeveer 600 mensen in Haarlem, Heemstede en Zandvoort voorzien van voedsel. Dat is mogelijk door de hulp van een groep sponsoren.

Vanaf 1 januari 2018 gaan er belangrijke dingen veranderen. De gemeente Haarlem gaat het pand verkopen en daarom moet de Voedselbank vertrekken. Het bestuur zoekt aan de rand van de stad naar een nieuwe ruimte van ongeveer 500 m2 om het verdeelwerk te kunnen voortzetten. De 10 uitdeelpunten zullen intussen stapsgewijs sluiten.
De verdeling zal plaats gaan vinden op de nieuwe centrale plaats volgens een supermarktmodel. Voor deelnemers die slecht ter been zijn komt er een eigen bezorgdienst. De verhuiskosten zullen ongeveer € 20.000 bedragen.
Een tweede verandering is dat de toelatingscriteria voor deelnemers van de Voedselbank verruimd worden. Daardoor zullen er veel meer deelnemers voldoen aan de normen voor toelating. Er zal naar verwachting in de nieuwe opzet 5 maal meer vers voedsel en ook non-food-artikelen worden verdeeld.
Om de plannen te realiseren heeft het bestuur dringend behoefte aan 8 koelvitrines naast de bestaande 2 en aan een koelwagen (een gebruikt exemplaar kost circa € 45.000).
De Voedselbank vraagt de parochies in de regio Haarlem om de hulp om de plannen te kunnen realiseren. De PCI-besturen van Haarlem en omgeving bevelen dit project van harte bij u aan.

Reacties zijn gesloten.