Nog geen reacties

25 december was al een feestdag

door Elly Posthumus

In de 2de en 3de eeuw verzamelde het christelijke geloof in het Romeinse rijk steeds meer aanhangers. Onder de eerste christelijke Romeinse keizer Constantijn de Grote (keizer van 306 tot 337) leefde een grote groep christenen. Maar er waren ook nog veel mensen die de oude Romeinse goden aanbaden. Om deze 2 groepen bij elkaar te brengen, bedacht de keizer een list. Hij wilde de geboorte van Christus met een feest gedenken.

Maar wanneer moest dat feest worden gegeven? 25 december, het huidige Eerste Kerstdag, was voor de Romeinen al een feestdag lang voordat Christus geboren zou zijn. 25 december was destijds de kortste dag van het jaar. Op deze dag was volgens hen de onoverwinnelijke zonnegod Mithras als een lichtgod uit een steen geboren. De Romeinen vierden op die dag dat de dagen weer langer zouden worden, en dat de zon elk jaar werd herboren.

Constantijn bracht de geboortedag van de zon en de geboortedag van Jezus, de ‘christelijke brenger van het licht’, samen. Op die manier probeerde hij de staatsgodsdienst te ‘verkopen’ aan de zonnegodaanbidders. Het zonnefeest werd onder zijn bewind omgetoverd tot het christelijke geboortefeest.

Bron꞉ Quest

Reacties zijn gesloten.